Wat is acne?

Het hebben van acne brengt onzekerheid en schaamte met zich mee. Acne komt veel voor en kan op jonge en oudere leeftijd voorkomen. Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die doorgaans begint tussen de leeftijd van 15 en 25 jaar, maar het kan ook op jongere of latere leeftijd voorkomen. Acne manifesteert zich vaak in het gezicht, maar kan tevens optreden op de rug, borst, nek en schouders. Typische symptomen zijn mee-eters, puistjes, pukkels, rode bultjes, vlekken en onderhuidse ontstekingen.

Onbehandelde acne kan resulteren in onaangename acnelittekens en psychische gevolgen, zoals schaamte en onzekerheid. Daarom is het cruciaal om acne vroegtijdig aan te pakken om blijvende schade te voorkomen en het zelfvertrouwen te herstellen

Acnetherapie

Hoe behandelen wij acne?

Een acne is te behandelen middels acnetherapie. Dit bestaat uit verschillende behandelingen, bijvoorbeeld diepte reiniging, gecombineerd met een chemische peeling, LED-therapie en/of lasertherapie. Wanneer de acne klacht vroegtijdig wordt behandeld, voorkom je de kans op littekens of pigmentvlekjes. De behandeling bij Omniderm heeft als doel om een onrustige huid onder controle te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om de huid te reinigen en behandelen met huidverzorgingsproducten voor thuis.

In sommige gevallen is aanvullende medicatie van de huisarts of dermatoloog een aanvulling voor de behandeling. Bovendien is het van essentieel belang om de huid te reinigen en te verzorgen met huidverzorgingsproducten voor thuis. In bepaalde situaties kan aanvullende medicatie voorgeschreven worden door een huisarts of dermatoloog ter ondersteuning van de behandeling.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Een acnebehandeling start met een diepte reiniging. Waarbij onzuiverheden zoals mee-eters, talgpropjes en puistjes op een hygiënische en zorgvuldige manier worden verwijderd. Door de onzuiverheden op een zorgvuldige manier te verwijderen voorkomt dit verdere ontstekingen en verergering van de acne klacht. Hierna volgt een aanvullende therapie, zoals een chemische peeling gecombineerd met LED-therapie en/of lasertherapie. Welke therapie of therapieën worden ingezet is afhankelijk van het huidprobleem.

Wat levert de behandeling jou op?

  • Je krijgt meer inzichten in de triggers van acne om je klachten beter onder controle te krijgen.
  • Je krijgt speciaal op maat gemaakte adviezen waardoor je betere resultaten behaald en binnen een aantal weken huidverbetering merkt. 
  • Je krijgt meer zelfvertrouwen. Door acne te behandelen en te verbeteren, kunnen de huidtherapeuten van Omniderm bijdragen aan een verhoogd zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.
  • Je voorkomt littekens en verkleuringen van de huid door je acne te laten behandelen. Je krijgt een gezondere en egalere huid met minder actieve ontstekingen, minder kleurverschillen en vermindering van zichtbare poriën. 
  • Je krijgt inzicht in het gebruik van de juiste ingrediënten in huidverzorgingsproducten. Dit draagt bij aan het verbeteren van je huid en kan actieve acne klachten verminderen. 

Voor
Acne-voor.webp
Na
Acne-na.webp

Aandoeningen die worden behandeld met deze behandeling

Acne vulgaris 

Acne vulgaris, bekend als acne, is de medische term voor jeugdpuistjes. Het is een veelvoorkomend verschijnsel tijdens de puberteit, variërend van enkele puistjes tot uitgebreide huidaandoeningen die psychische problemen kunnen veroorzaken en het dagelijks leven kunnen beïnvloeden. Soms blijft acne na de puberteit bestaan of begint het pas op volwassen leeftijd.

Acne tarda

Acne tarda, ook wel bekend als 'volwassenenacne', manifesteert zich voornamelijk bij vrouwen van 25 jaar en ouder. Ongeveer 10% van de vrouwen ouder dan 25 jaar ondervindt symptomen van acne tarda, voornamelijk op de kin, kaaklijn en wangen. Deze vorm van acne wordt gekenmerkt door ontstekingen, white heads en puistjes, met relatief weinig mee-eters. Het hebben van acne op volwassen leeftijd kan zeer frustrerend zijn, omdat men op dat moment vaak verwacht van acne verlost te zijn en er niet meer mee geconfronteerd te worden.

Acne littekens

Acnelittekens herken je aan oppervlakkige of diepe putjes in de huid en ontstaan wanneer de huid dusdanig is beschadigd door diepe ontstekingen. Dit beeld wordt vaak als cosmetisch storend ervaren. De diepte van de acnelittekens kunnen variëren van oppervlakkig tot diep en de kleur van de littekens zijn meestal rood, huidkleurig of wit. Bij vroegtijdige behandeling kun je acnelittekens voorkomen en verminderen.

Acne comedonica

Acne comedonica is een vorm van acne waarbij er voornamelijk comedonen (mee-eters) aanwezig zijn op de huid. De ernst kan variëren van enkele comedonen in het gezicht tot een groter gebied van het lichaam. Acne comedonica komt voor in het gezicht, op de borst, rug en schouders. Het vertoont vrijwel geen ontstekingen of puistjes. Comedonen zijn zichtbaar als zwarte puntjes en veroorzaken een reliëf aan het huidoppervlak, wat door veel mensen als enorm storend ervaren wordt.

Acne excoriée

Krabacne, officieel bekend als Acne excoriée des jeunes filles, is een vorm van milde acne waarbij krabben centraal staat in plaats van ontstekingen of mee-eters. Dit treft voornamelijk vrouwen tussen 15 en 45 jaar, met jonge meisjes als de meest voorkomende groep, maar het kan ook voorkomen bij jongens en mannen. Mensen met krabacne vertonen de neiging om hun huid obsessief te inspecteren en elk puistje of mee-eter uit te knijpen, vaak met schade tot gevolg, zoals korstjes, littekens, verkleuringen en open wondjes.

Acne milia

Ook wel gerstekorrels genoemd, dit zijn witte harde bultjes vaak zichtbaar en voelbaar rondom de ogen. Milia ontstaan door verstoppingen van de talg- en zweetklieren van het gezicht. Milia komen vooral voor bij huiden die droog en niet gehydrateerd zijn en bij huiden die veel zonlicht hebben gezien. Het verwijderen van een milia dient nauwkeurig te worden uitgevoerd om beschadiging van de huid te voorkomen.

Keratosis pilaris

Kenmerkt zich door ruwe bultjes op de bovenarmen, benen, billen en soms op de wangen. Dit lijkt sterk op kippenvel. Keratosis pilaris ontstaat door kleine verstoppingen in de haarzakjes. Het is een onschuldige huidaandoening die doorgaans geen klachten zal geven.

Veelgestelde vragen

Wij begrijpen dat er vragen kunnen ontstaan naar aanleiding van de informatie. Hier vind je een overzicht met veelgestelde vragen omtrent de behandelingen. Staat het antwoord er niet tussen? Neem dan contact op.

Wat is acne?

Acne wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder overmatige talgproductie, verhoorning van de bovenste huidlaag en bacteriële groei. Hormonale veranderingen, genetica, voeding en omgevingsfactoren kunnen ook invloed hebben bij het ontstaan van acne.

Welke soorten acne behandelingen zijn beschikbaar?

Welke soorten acne behandelingen zijn beschikbaar?

Afhankelijk van het type acne zal er door de huidtherapeut een passend behandelplan worden opgesteld. Dit kan bestaan uit acnetherapie, LED-therapie, chemische peeling, IPL of laserbehandeling. Daarnaast beschikt Omniderm ook over behandelingen die kunnen worden uitgevoerd om acne littekens te verminderen zoals lasertherapie of Skinpen. 

Hoe vaak moet ik een acne behandeling ondergaan?

Hoe vaak moet ik een acne behandeling ondergaan?

De frequentie van acne behandelingen varieert afhankelijk van de ernst van de acne. De huidtherapeut zal een persoonlijk behandelplan opstellen en bespreken. 

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie?

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie?

Het kan enige tijd duren voordat je een verbetering ziet, omdat de huid tijd nodig heeft om te reageren op de behandeling. Meestal beginnen verbeteringen merkbaar te worden na enkele weken tot maanden, afhankelijk van de ernst en toegepaste behandeling.

Wat kan ik thuis doen om mijn acne te verbeteren?

Wat kan ik thuis doen om mijn acne te verbeteren?

Naast professionele behandelingen is het heel belangrijk om een goede huidverzorgingsroutine te volgen. De huidtherapeut zal een passende huidverzorgingsroutine opstellen afhankelijk van je huidtype. Reinig dagelijks zachtjes je gezicht, gebruik producten die geschikt zijn voor jouw huidtype en vermijd het uitknijpen van puistjes, omdat dit littekens kan veroorzaken. Eet gezond en gevarieerd, vermijd zuivel en suikerrijke voeding, matig alcohol gebruik en beweeg voldoende. 

Kan acne behandeling littekens verminderen?

Kan acne behandeling littekens verminderen?

Ja, enkele acne behandelingen, zoals chemische peelings en Skinpen kunnen helpen bij het verminderen van littekens veroorzaakt door acne. Het is echter belangrijk om te weten dat littekens niet volledig zullen verdwijnen. 

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van acne behandelingen?

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van acne behandelingen?

Bijwerkingen kunnen variëren afhankelijk van het type behandeling dat je ondergaat. De huid kan tijdelijk roder zijn, droogheid, schilfering en gevoeligheid geven van de huid. De huidtherapeut zal je informeren over mogelijke bijwerkingen en bijbehorende nazorg adviezen. 

Is het mogelijk om acne volledig te genezen?

Is het mogelijk om acne volledig te genezen?

Hoewel acne volledig genezen kan worden voor sommige mensen, kunnen anderen een langdurige behandeling en onderhoud nodig hebben om de symptomen onder controle te houden. Een huidverzorgingsroutine en regelmatige behandeling bij een huidtherapeut kunnen helpen om acne onder controle te houden.

Welke behandeling is het beste voor mijn type acne?

Welke behandeling is het beste voor mijn type acne?

De beste behandeling voor jouw type acne hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van je acne, het huidtype en de individuele behoeften. Tijdens het intakegesprek wordt er een huidscan gemaakt met de Observ om jouw huid te analyseren en een persoonlijk behandelplan op te stellen. 

Word mijn acnebehandeling vergoed?

Word mijn acnebehandeling vergoed?

Indien je een aanvullende zorgverzekering hebt voor huidtherapie, is het mogelijk om je behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed te krijgen.

Reviews

403E36E6-E311-4FBC-91AF-BDDC78B69199.jpeg

Weer zelfvertrouwen door grip op je acne

Last van acneklachten? Kom langs voor een vrijblijvend intakegesprek, met een huidscan. Een laagdrempelige afspraak waar wij kijken hoe we jouw zelfvertrouwen weer terug kunnen krijgen!

Maak een afspraak