Wat zijn pigmentvlekken?

Pigment wordt ook wel melanine genoemd en wordt aangemaakt door de pigmentcellen (melanocyten) in je huid. Bij een verstoring in de pigmentproductie kunnen lichte of donkere vlekken ontstaan.

Pigmentvlekken kunnen vervelend zijn en de gelijkmatigheid van de huid verstoren. Een behandeling tegen pigmentvlekken kan een effectieve oplossing bieden. Een egale huid zonder bruine vlekken oogt rustiger en jeugdiger. 

Het ontstaan van pigmentvlekken kan komen door meerdere factoren: Langdurige blootstelling aan zonlicht, onvoldoende zonbescherming, hormonale wisselingen zoals een zwangerschap, na ontstekingen zoals puistjes, door beschadiging van de huid en door het gebruik van onjuiste cosmetica producten dat de huid irriteert. 

Pigment behandeling

Hoe behandelen wij pigmentvlekken?

Pigmentvlekken worden vaak als cosmetisch storend ervaren. Ze kunnen de huid een ongelijkmatige teint geven, waardoor je er ouder uit kunt zien dan je bent. Hoewel pigmentvlekken meestal onschadelijk zijn, kan er een wens zijn om ze te verwijderen. De behandeling van pigmentvlekken is afhankelijk van het type pigment. Ze kunnen behandeld worden met peelings, coagulatie techniek, pigmentlaser, IPL en fractionele laser. Een andere optie is het gebruik van medische camouflage om de vlekken te bedekken.

Verschillende behandeltechnieken om de huid te egaliseren

Tijdens een intakegesprek wordt het pigment in de huid belicht met een huidcamera. Op deze manier kan worden beoordeeld welk type pigment aanwezig is. Bij de behandeling van pigmentvlekken kunnen verschillende behandeltechnieken worden gebruikt, en tijdens het intakegesprek wordt besproken welke het meest geschikt is.

Maak een afspraak

Voor
Acne-voor.webp
Na
Acne-na.webp

Adviezen van de huidtherapeut gedurende het behandeltraject

Na een behandeling ziet de huid rood en voelt warmer aan. Indien er wordt gekozen voor een IPL of laserbehandeling kan er kan lichte, tot matige zwelling optreden in het behandelgebied. Dit zijn normale en gewenste huidreacties die zichtbaar worden na de behandeling. Wij adviseren om na de behandeling voldoende te koelen met een koude washand of coolpack. Er zijn een aantal adviezen die wij meegeven tijdens een behandeltraject. Wij raden aan om de eerste 72 uur na de behandeling het volgende te vermijden: hete baden, intensief sporten en sauna. Hiernaast moet blootstelling aan de zon of zonnebank gedurende het behandeltraject zo veel mogelijk beperkt worden. Indien nodig 

Behandelmethodes bij pigmentvlekken

IPL bij pigmentvlekken

De voordelen van IPL voor pigmentbehandelingen zijn onder meer: verlichting van ouderdomsvlekken, zonneschade en sproeten, het verbetert de huidtextuur en -teint en het stimuleert de collageen aanmaak in de huid.

Lees verder

TCA peeling bij pigmentvlekken

Een TCA-peeling bij pigmentvlekken is een effectieve behandeling om de huid te egaliseren. TCA, of trichloorazijnzuur, is een chemische peeling die de bovenste huidlaag verwijdert, wat resulteert in een gladdere en egalere huid.

Lees verder

Fractionele laser bij pigmentvlekken

Met de fractionele laser wordt de huid algeheel verbetert. Het huid eigen collageen wordt geactiveerd waarbij de huidstructuur verfijnd en de doorbloeding wordt gestimuleerd. 

Lees verder

De juiste skincare met actieve ingrediënten

Een huid dat gevoelig is voor het aanmaken van pigmentvlekken kan baat hebben bij het gebruik van actieve ingrediënten dat het pigment in de huid kan verminderen. Er zijn een aantal ingrediënten dat ervoor kan zorgen dat een huid verbetert en/of pigmentvlekken kan voorkomen. Ontvang advies over de verschillende behandelmogelijkheden voor pigmentvlekken te verminderen. 

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

Wij begrijpen dat er vragen kunnen ontstaan naar aanleiding van de informatie. Hier vind je een overzicht met veelgestelde vragen omtrent de behandelingen. Staat het antwoord er niet tussen? Neem dan contact op.

Wat zijn de voordelen van IPL voor de behandeling van pigment?

Wat zijn de voordelen van IPL voor de behandeling van pigment? 

De voordelen van IPL voor pigmentbehandelingen zijn onder meer:

  • Verlichting van ouderdomsvlekken, zonneschade en sproeten.
  • Verbetering van de huidtextuur en -teint.
  • Stimuleren van collageen 

Doet een IPL pigmentbehandeling pijn?

Doet een IPL pigmentbehandeling pijn?

Tijdens de behandeling kan de client het als licht ot matig gevoelig ervaren. Vergelijkbaar met het gevoel van een elastiekje dat tegen de huid wordt geschoten.  

Hoeveel behandelingen zijn er nodig voor het gewenste resultaat?

Hoeveel behandelingen zijn er nodig voor het gewenste resultaat?

Het aantal benodigde behandelingen varieert afhankelijk van de ernst van de pigmentatie en het gewenste resultaat. Meerdere sessies worden vaak aanbevolen, meestal tussen de 3 en 6 behandelingen, met tussenpozen van enkele weken.

Wie komt in aanmerking voor IPL pigmentbehandeling?

Wie komt in aanmerking voor IPL pigmentbehandeling?

IPL voor pigmentbehandelingen is geschikt voor mensen met ongewenste pigmentatie, zoals ouderdomsvlekken, zonneschade en sproeten. Het is echter belangrijk om te weten dat IPL vooral effectief is bij mensen met een lichte huid en donker gekleurde pigmentvlekken.

Is er hersteltijd na een IPL pigmentbehandeling?

Is er hersteltijd na een IPL pigmentbehandeling?

Na de behandeling kan uw huid iets roder zijn. Wanneer u het prettig vindt, kunnen we dit camoufleren met een speciaal nabehandelingsproduct. Afhankelijk van de gekozen techniek en de behandellocatie, kan uw huid in de eerste 3-5 dagen na de behandeling gezwollen zijn. Deze reactie is vaak zo na een IPL/laserbehandeling op de wangen.

Voorzorgsmaatregelen voor een IPL behandeling

Voorzorgsmaatregelen voor een IPL behandeling

Wij raden aan om minimaal 2 weken voorafgaand aan een IPL behandeling geen directe blootstelling aan zonlicht te hebben gehad. Indien de huid sterk bruin gekleurd is kan een behandeling met IPL niet plaatsvinden i.v.m. verhoogd risico op verbranding van de huid. Het advies dat wij meegeven is dagelijks een zonbescherming SPF 30 of hoger te smeren.

Voorzorgsmaatregelen na een IPL behandeling

Voorzorgsmaatregelen na een IPL behandeling

Het wordt aanbevolen om de huid te beschermen tegen directe zonblootstelling en een breedspectrum zonnebrandcrème SPF 30-50 te gebruiken. Vermijdt de eerste 48 uur na de behandeling warmtebronnen als heet douchen, sauna, intensief sporten, zwemmen en baden. Indien gewenst kan na een behandeling een coolpack worden gebruikt. 

Kan IPL ook voor andere huidproblemen worden gebruikt?

Kan IPL ook voor andere huidproblemen worden gebruikt?

Ja zeker, naast pigmentbehandelingen kan IPL ook worden ingezet bij andere huidproblemen, zoals couperose, rosacea, acne en algehele huidverbetering.

Is IPL veilig voor alle huidtypes?

Is IPL veilig voor alle huidtypes?

Wanneer het contrast tussen de huid en de pigmentvlek minimaal is, wordt afgeraden om met IPL te behandelen. Er zijn meerdere behandelmogelijkheden voor het behandelen van pigmentvlekken. Voor meer informatie kun je terecht bij een van onze huidtherapeuten. 

Wordt een pigment behandeling vergoed?

Wordt een pigment behandeling vergoed?

Ja, pigmentatie en kleurverschillen wordt gezien als een medische indicatie waardoor een pigment behandeling vanuit bepaalde aanvullende zorgverzekeringen worden vergoed. Wil je weten of jouw behandelingen ook worden vergoed? Kijk dan in je polisvoorwaarden of informeer bij je zorgverzekering.

Dit is hoe cliënten ons beoordelen

C6AF0558-EC54-4362-83D9-403A6C5F0207.jpeg

Een egale en rustigere huid

Het hebben van pigmentvlekken kan schaamte met zich meebrengen. Je probeert er alles aan te doen om dit te camoufleren zodat het niet zichtbaar is. De huidtherapeuten van Omniderm bieden verschillende behandelingen aan om pigmentatie te verminderen en jouw huid weer te laten stralen.

Kom langs voor een vrijblijvend intakegesprek met een gratis huidscan en ontvang meer informatie over onze behandelingen.

Maak een afspraak